Utrustning för olika typer av orientering


Om man vill börja orientera finns det en hel del man behöver tänka på. Beroende på vilken nivå man tränar orientering på kan de krävas lite olika utrustning. Tränar man som nybörjare fungerar ofta vanliga kläder och annan utrustning kan man ofta låna hos den orienteringsklubb man tränar hos. Om man tränar på högre nivå och kanske till och med tävlar ställs dock högre krav på utrustning och då är det ofta en fördel att ha en egen kompass och liknande. I denna text kommer vi gå igenom lite om vilken typ av kläder som kan vara bra att investera i så småningom och vi går också igenom lite detaljer kring övrig utrustning som kan vara bra att ha när man orienterar.

Vilka kläder bör man ha?

Om man ska börja med orientering behövs vanligen inga speciella kläder. De flesta erfarna orienterare springer dock i kläder av nylon eftersom detta material både är stryktåligt och lätt att springa i. Om man springer orientering i och för en klubb har de ofta klubbkläder i speciella färger och dem kan man ofta beställa genom att kontakta tränare eller ledare. Man bör tänka på att springa i kläder man inte är så rädd om eftersom man kan riskera att ramla och så fläckar eller hål i kläderna. Man kan också fastna i grenar eller taggbuskar och råka göra revor i kläderna. på Svenska orienteringsförbundets hemsida kan man läsa att det är obligatoriskt med heltäckande klädsel vid orienteringstävlingar. Det beror på att det finns en hög smittorisk mellan deltagarna om flera råkar riva sig på samma grenar eller buskar. När man tränar är det en fördel att ha långbyxor och tröja så man undviker rivsår i den mån det går.

Vilken annan övrig utrustning behöver man?

Förutom bra friluftskläder behöver man också bra skor som är fotriktiga och bra att springa i. Det finns också speciella orienteringsskor för dem som tävlat och tränat länge. Dessa har ofta metalldubbar i sulan för att skorna ska få bättre grepp. De kan dock vara lite svåra att få tag på. Man behöver också en kompass. Det kan man ofta låna i början men sedan är det en fördel att skaffa en egen som man vet vad den utsätts för så att den alltid fungerar som den ska. När man tränat ett tag har man också haft möjlighet att använda olika kompasser så man vet vilken typ man föredrar. När man tävlar i orientering kan man också behöva en stämpelbricka. Dessa kan ofta lånas men måste ersättas om de tappas.