Junior-VM i orientering


Start i löpning

Den första internationella tävlingen för juniorer gick av stapeln år 1983. Tre år senare övergick tävlingen att kallas för junior-EM. Det var först år 1990 som det första mästerskapet för juniorer som kallades Junior-VM gick av stapeln. Tävlingen ägde rum i Stockholm och har sedan dess avgjorts varje år. Sverige har fått äran att vara arrangör en gång senare och det var 2008 när mästerskapet avgjordes i Göteborg. Junior-VM i orientering går i år av stapeln i Kecskemét i Ungern. Idag avgörs tävlingen i flera distanser och det är bland annat kortdistans, medeldistans och sprintdistans. Tävlingen har genom åren byggts på och fler distanser har tillkommit allt eftersom. Tävlingen är öppen för deltagare som fyller 20 år under innevarande år.

Unga orienterare på stora mästerskap

Solstrålar mellan träd i skog

Kampen om platserna är hård. Det pågår uttagningar varje år och endast de allra bästa får plats i den svenska truppen. Det är mycket som ska stämma och att delta i ett mästerskap ställer högre krav på deltagare. Det är inte bara själva orienteringen som ska fungera. Det är allt från mentalt upplägg till specialisttandvård och läkare. Det kan verka långsökt, men kraven på dagens elitatleter är hårda och dopingkontroller förekommer inom alla åldersgrupper. Sverige har varit förskonade och har ett bra rykte runt om i världen. Det är något vi vill bibehålla och vi jobbar ständigt på det.

2018 är Dalarnas år

I år är det flera från Dalarna till junior-VM. Uttagningarna inför årets junior-VM har varit och från Dalarna har många kvalificerat sig. Klubbarna i området är aktiva och det har gett bra förutsättningar för många unga orienterare att lyckas. Det är roligt att se orienteringens framfart och hur lyckad satsningarna har blivit. Det som gäller för att ta medalj är också att terrängen i Ungern passar de svenska löparna. Mycket ska stämma in i orientering.

istartups