Vinterorientering – pushar orienteraren till max


Orientering är en sport med många dimensioner. Det räcker inte att du är en snabb löpare, eller en noggrann kartläsare, du måste kunna kombinera de två förmågorna för att bli en riktigt vass orienterare. Under vinterhalvåret väntar orienterarna tålmodigt på att snön ska smälta och tävlingssäsongen ska ta fart igen. Många passar på att hålla formen med längdskidor eller skidorientering. Men när mars månad närmar sig börjar det krypa i orienterarnas ben och det börjar återigen bli dags att ge sig ut i skogen tillsammans med karta och kompass. I de norra delarna av Sverige kan snön ligga kvar länge och barmarken visar sig först i slutet på april, eller i värsta fall slutet på maj. I de södra delarna av Sverige brukar träningar på barmark kunna dra igång redan i början på mars och de första tävlingarna några veckor senare. Men vi vet ju alla att barmarken från en dag till en annan kan förbytas till ett snötäckt landskap. Men visst kan även det innebära härlig orientering.

A Fitness running woman in winter season

Se fördelarna med snö på backen

När tävlingssäsongen drar igång i södra Sverige brukar det ofta vara barmark. Arrangörerna räknar med att den svenska vintern tar slut relativt tidigt och säsongspremiären brukar därför äga rum i mars. Men inte ens orienterarna kan styra över väder och vind. ibland blir det snö i lopp som inte räknas ha det. Då gäller det att bestämma sig för att se det som en utmaning istället för något jobbigt. Fördelarna är faktiskt flera. Löpning i snön en oerhört bra konditions- och styrketräning för vintertrötta ben. När varje steg innebär höga knän för att pulsande jogga fram i en snödränkt skog kan du lita på att du snabbt får upp pulsen. Det kan vara precis den kickstarten din tävlingssäsong behöver. Snön täcker dessutom detaljer så som stenar eller sänkor som du annars läser in dig på när du tar dig fram till kontrollerna. Några detaljer mindre i omgivningen sätter din orienteringsteknik på prov och du tvingas förlita dig allt mer på dina kompasskunskaper. Snön innebär alltså en riktigt kul teknisk utmaning i kombination med ett grymt fyspass.

Utrustning för alla väder

Alla som någon gång löptränat i spöregn vet hur tunga skorna blir när de blir blöta. Detsamma gäller för snö. Det gäller alltså att som orienterare vara rätt utrustad. Det räcker inte att ha ett par underställsbyxor och underställströja, utan det krävs att du också har ett par bra orienteringsskor som fungerar även för snöigt underlag. De flesta orienteringsskor är rustade med dubbar som lämpar sig väl för hala underlag. Men när du ska pulsa fram i snö är det även viktigt att skorna är lätta och tål en del väta. Om du av olika anledningar inte har möjlighet att köpa ett kompletterande par sko till vintersäsongen, kan det istället vara en idé att införskaffa ett par vattenavvisande ullstrumpor. De håller dig värm även om du blir lite blöt om fötterna. Ett tips är att kika in på Outletsverige där du till förmånliga priser kan hitta flera märken som säljer både skor, kläder och strumpor som passar de olika väderlekar som du som orienterare kan råka ut för.

istartups