Om man håller på med orientering och annan idrott kan det antagligen kännas lite främmande att låta bli träningen bara för att man känner sig en aning hängig. Har man en tävling inom snar framtid är det troligen relativt otänkbart att missa orienteringstillfället bara för lite huvudvärk. Men går det att träna när man är sjuk?
Om man bara har lite nästäppa eller känner sig småförkyld kan det kännas dumt att stå över en träning. Det är dock inte fel att göra det. Det rekommenderas faktiskt inte alls att idrotta även om man bara är lite förkyld. En sjukdom är relativt jobbig för kroppen att ta hand om och i kombination med idrott kan bland annat hjärtat ta skada.
Om man känner sig lite småsjuk kan idrott också göra att man snabbt känner sig värre. Många gånger är det bättre att ta det lite lugnt och ge kroppen en chans att återhämta sig, Då är chansen stor att man blir borta från sin idrott under en kortare tid än om man trots allt ger sig ut och orienterar. Att gå en lugn promenad skadar ofta inte men däremot bör man hålla sig borta från sådana aktiviteter där pulsen stiger och där man blir svettig.
Det finns vissa gånger när man absolut inte bör idrotta. Vid allvarligare sjukdomar kan läkare inom olika idrottslag rent av förbjuda utövarna att vara med och träna även om det är en lugnare sport. Inom orientering tävlar man ibland i lag och då kan det vara mycket olämpligt att delta om man har en sjukdom som smittar. Är man till exempel drabbad av magsjuka bör man hålla sig hemma i minst två dygn efter att man uppvisat det sista symtomet.
Om man är sjuk kan det vara klokt att rådfråga sin läkare om det är möjligt att idrotta.
Om man har en väldigt viktig tävling kan det kännas frestande att delta fast man inte är helt frisk. Om tävlingen är på en hög nivå eller liknande kan det kännas omöjligt att inte delta. Då får man ofta väga fördelar mot nackdelar. Om man deltar trots sjukdom är risken stor att man inte kan göra sitt bästa. När det gäller orientering måste man också komma ihåg att man springer i skog och mark. Det betyder att det kan vara svårt att få hjälp om man plötsligt skulle må mycket dåligt. Det är alltid klokt att rådgöra med sin tränare och med eventuella funktionärer innan man väljer att tävla. Då kan det finnas någon som håller lite extra koll utmed banan om det skulle vara så att man måste bryta tävlingen.