O-ringen blir en del av världscupen


Under juli varje år arrangeras o-ringen. Det är en orienteringstävling som tidigare gick under namnet 5-dagars vilket mycket väl beskrev tävlingen. Det är nämligen så att o-ringen pågår under fem tävlingsdagar samt en dag med andra aktiviteter. Namnet kan tyckas märkligt men det kommer helt sonika från den förening som landslagsorienterarna bildade år 1962.

Populär tävling

O-ringen bildades år 1965 på initiativ av de svenska orienterarna Peo Bengtsson och Sivar Nordström. De första tävlingarna hölls i Skåne, Blekinge och Danmark. Drygt 150 orienterare deltog och än idag är det en populär tävling. Tyvärr, har intresset blivit svagare bland eliten och denna fråga berörs av SVT under titeln Världscupröra i o-ringen.

Var är eliten?

Idén om att o-ringen ska ingå i världscupen 2018 härstammar från att man vill ha fler elitorienterare på plats. Idén är dock inte helt genomtänkt då det krockar med VM-tävlingarna som avgörs i Lettland en vecka efter o-ringen, vilket rimligtvis innebär att färre landslagsorienterare kommer att finnas på plats under o-ringen. Samma problem kan ses 2019 då VM avgörs två veckor efter o-ringen. Nu förs diskussioner om hur man ska kringgå problemet, där en framförd önskan är att VM flyttas, men det blir ingen lätt uppgift.

istartups