Upptäck det härliga Naturpasset


Så nyfikenheten för orientering har börjat att växa inom dig? Du skulle vilja testa men är fortfarande för osäker för att gå med i en klubb. Det är ingen fara, det finns nämligen bra alternativ för novisen.

En friskvårdssatsning

Naturpasset” är Svensk Orienterings bidrag till att främja folkhälsan och då inte bara den fysiska hälsan utan även den psykiska. Naturen har nämligen en enorm påverkan på människans mentala välbefinnande. Passet införlivades år 1998 och har kommit att bli mycket populärt.

Så fungerar det

På mer än 400 ställen i Sverige kan man tack vare Naturpasset orientera på egen hand. Man köper sig ett Naturpass av Svensk Orientering och på så vis får man tillgång till mängder av orienteringskontroller att söka efter. Kontrollerna varierar i svårighetsgrad men de är skapta för att passa alla. De finns ofta i vackra geografiska områden där orienteraren kan njuta till fullo samtidigt som terrängen inte är alltför lätt då kroppen mår bra av en liten utmaning.

Gå, spring eller cykla

Den vanligaste bilden som folk har av orientering är slanka människor som löper genom naturen men orientering behöver inte gå till på det viset. Man kan lika gärna gå. Kanske bär du exempelvis på en ohälsosam övervikt där orientering i ett lugnt tempo kan bli starten på din framtida hälsa? Att cykla kan också vara ett alternativ. Kanske är du en cykelfantast som hellre vill ta med dig cykeln ut i naturen?

Ensam eller i grupp

Det är helt upp till dig om du vill ge dig ut ensam eller tillsammans med vänner och familj. Alla är vi olika och ibland behöver vi det sociala umgänget medan vi andra gånger behöver ensamhet och stillhet. Det är också fritt fram att packa fikakorgen, om så önskas, men kom ihåg att värna om den svenska naturen. Lämna den alltså i samma skick som du fann den.

Det är enkelt

Det ska vara enkelt att orientera! För att bli bra krävs självfallet träning liksom disciplin, precis som i alla andra sporter, men det finns inga höga barriärer för den intresserade som ännu inte har doppat tårna i orienteringens uppfriskande vatten. Det är detta som Naturpasset vill understryka. Allt du behöver göra är att skaffa ett Naturpass och sedan snöra på dig skorna och ge dig ut.

istartups